Under våren 2010 började jag och ett par kollegor att leka med tanken på att åka och bestiga Europas högsta berg, som heter Elbrus och ligger i södra Ryssland, på gränsen mot Georgien. Diskussionerna blev allt mer konkreta, vi började planera, och plötsligt var vi ett gäng på 7 personer som satt på planet till Moskva.

 

Berget Elbrus är en 5642 meter hög slocknad vulkan med klassiskt sluttande sidor, så att bestiga det handlar om högalpin vandring snarare än klättring. Ståtligt, mycket högre än omkringliggande kedjor, och därför ganska väderkänsligt. Fina dagar sägs det att man från toppen kan se både Svarta Havet och Kaspiska Havet, i varsin ände av Kaukasus. De största farorna vid en bestigning är väderomslag, framförallt kraftiga vindar, förutom förstås glaciärsprickor och de allmänna utmaningar som höjden för med sig. För vår del blev det största problemet tiden. Vi hade planerat en rutt från södra sidan, men eftersom rysk militär bestämde sig för att stänga av hela dalen fick vi planera om i sista sekund, vilket berövade oss ett par tre dagar på hög höjd och därmed chansen att ta oss till toppen.

 

Hursomhelst åkte vi terrängbil från flygplatsen i Mineralnye Vody in till baslägret på norra sidan, och vandrade i två vändor upp till det övre baslägret på 3600 meters höjd. Därifrån gjorde vi en acklimatiseringstur till 4600 meter, till en punkt som kallas Lenz Rock. Under vilodagen efter bestämde sig fem av oss för att avstå från toppförsök, då vi inte fått tillräcklig tid på höjd. Två i gruppen gjorde dagen efter en topptur på den östra toppen, som är 21 meter lägre än den västra.

 

Vi andra packade ihop och gick tillbaka ner till baslägret, där vi istället spenderade en dag med att vandra i området. Även det var en fantastisk upplevelse!

 


[portfolio_slideshow]

 

Share

« »