I sommar kommer jag tillsammans med min Adventure Academy-kollega Mikael Sjöberg att göra en ny expedition till Elbrus, som med sina 5642 meter är Europas högsta berg. Både Micke och jag var på Elbrus och klättrade under sommaren 2011, men då vi båda tvingades överge tanken på en toppbestigning så vi är minst sagt taggade inför sommarens resa.

 

http://n2s.isyxa.se

http://n2s.isyxa.se

 

På sydsidan av Elbrus ligger ett skidsportområde, med hotell, liftar och skidbackar som går halvvägs upp på berget. Vill man bestiga Elbrus som en enkel trofé så kan man alltså göra detta ganska bekvämt från söder. De lite mer äventyrligt lagda väljer istället nordsidan, där den enda bekvämligheten är ett par plåtskjul som man kan övernatta i på 3700 meters höjd. Både Micke och jag hade valt det alternativet för våra respektive expeditioner sommaren 2011.

Men nu i sommar vill vi göra någonting utöver det vanliga! Vi kommer därför att ge oss på en traversbestigning, vilket innebär att vi går upp på den norra sidan av berget, och när vi har kommit upp så går vi över toppen och ner på den södra sidan. För att klara av detta måste vi bära med oss all utrustning och packning som vi behöver, ända upp på toppen. Eftersom vi inte kommer att gå tillbaka samma väg ner som vi gick upp så kan vi inte lämna något efter oss. Med andra ord: Over the top of Europe!

 

north2south, Over the top of Europe

north2south, Over the top of Europe

 

Följ vårt äventyr på http://n2s.isyxa.se och på vår Facebook-sida http://www.facebook.com/Elbrus2012! Glöm inte att trycka på Gilla-knappen, då får du uppdateringar om hur vårt projekt fortskrider.

 

http://www.facebook.com/Elbrus2012

http://www.facebook.com/Elbrus2012

 

Share

« »